Overgewicht tackelen begint al op het schoolplein

Inmiddels zijn er ontelbaar veel projecten opgezet vanuit (sport)scholen, verenigingen, gemeenten en (para)medische instanties om overgewicht aan te pakken. Toch blijft het percentage Nederlanders met overgewicht stijgen. Afvallen tot een gezond gewicht blijkt niet eenvoudig: het merendeel jojoot na een dieet weer terug naar het oude gewicht. Om overgewicht te tackelen moeten we kinderen al vanaf jonge leeftijd wijzen op het belang van gezonde voeding en beweging, stelt Peter Weijs, hoogleraar Voeding en Beweging aan het Amsterdam UMC en lector bij de Hogeschool van Amsterdam.

 

Minder overgewicht door interventieprogramma

Weijs bedacht samen met promovendus Nicole Toussaint een leefstijl-interventieprogramma bestaand uit workshops aan peuterleiders en aangepaste schoolpleinen voor voorscholen. De resultaten lijken veelbelovend: zo gebruiken de kinderen op het speelplein meer verschillende spieren en zijn de medewerkers die de workshop hebben gevolgd zich bewuster van een gezonde leefstijl. Op basis van deze resultaten verwachten Weijs en Toussaint dat andere voorscholen zullen volgen.

 

Overgewicht, inclusief obesitas, komt bij 13 procent van de kinderen tussen de 4 en 12 jaar voor, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek uit 2017. Dat vinden wij erg hoog. Juist daarom is het belangrijk dat er op school, maar ook thuis aandacht is voor gezond eten en veel bewegen. Springen, rennen en hinkelen: elke vorm van bewegen is goed! Tevens is het belangrijk dat er aandacht komt voor gezond eten en drinken.

 

Schoolplein zorgt voor minder overgewicht

In het leefstijl- en interventieprogramma van Weis en Toussaint worden ook de schoolpleinen onder handen genomen. De schoolpleinen worden aangepast om kinderen te stimuleren meer te bewegen. Een parcours waarbij kinderen bijvoorbeeld over een evenwichtsbalk lopen of door autobanden springen zorgt ervoor dat ze op het plein meer verschillende spieren gebruiken. Ook zijn de nieuwe schoolpleinen ingedeeld in verschillende gebieden: waar de kinderen mogen fietsen, mag ook alleen gefietst worden. Zo hoeven de kinderen zich niet in te houden. Hierdoor bewegen de kinderen meer en kan ook makkelijker in de gaten worden gehouden wanneer een kind niet beweegt.

 

Voldoende beweging en gezonde voeding = minder overgewicht

Een aantal jaren terug was er nog weinig aandacht voor gezonde voeding en motorische ontwikkeling bij scholen en kinderopvang, aldus Mai Chin A Paw, hoogleraar jeugd en gezondheid bij Amsterdam UMC. ‘Het gaat erom dat kinderen opgroeien met gezonde voeding en voldoende beweging op school én thuis. Dat klinkt logisch, maar is in de huidige maatschappij helaas niet vanzelfsprekend. Het is goed dat zo’n voorschool daar aandacht aan geeft, want je kan niet jong genoeg beginnen.’

 

Heeft jouw kind te maken met overgewicht? Met ons Cool2B Fit beweegprogramma pakken wij spelenderwijs overgewicht aan. Hierdoor krijgen kinderen weer meer zelfvertrouwen en zitten ze prettiger in hun vel. Op de website  https://www.cool2bfit.nl/locaties/60/moordrecht_gemeente_zuidplas/ is te zien wat Cool 2B Fit inhoudt en wat het kan betekenen voor kinderen. Interesse?

 

Neem contact met ons op voor meer informatie of een afspraak!

 

Bron: https://www.volkskrant.nl/wetenschap/het-tackelen-van-overgewicht-begint-al-op-het-speelplein-wat-je-nu-meegeeft-nemen-ze-in-de-jaren-die-komen-mee-~b1f3c19b/

 

 • Hoe ontstaan blessures en hoe kun je ze voorkomen?

  Hoe ontstaan blessures en hoe kun je ze voorkomen?

  Wanneer je een (sport)blessure hebt, baal je vaak en wil je weten waar het fout ging en wat je eraan kunt doen om dit in het vervolg te v...

  Lees meer
 • Wat te doen bij een herfstdepressie?

  Wat te doen bij een herfstdepressie?

  De blaadjes vallen van de bomen, laat de herfst nu maar komen. Helaas ziet niet iedereen dit zo positief in… Wist je dat meer dan ...

  Lees meer
Meer nieuws

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.