Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een specialisatie die wordt toegepast om klachten aan de wervelkolom en gewrichten te behandelen. Onze manueel therapeut kijkt naar de manier waarop je beweegt en zorgt dat je gewrichten weer soepeler bewegen. Door het soepeler te laten bewegen van deze gewrichten neemt de pijn geleidelijk af.

Hoe werkt manuele therapie?

Het idee achter manuele therapie is dat iedereen een eigen voorkeursmanier van bewegen heeft. Wanneer het werkelijke bewegingspatroon afwijkt van deze voorkeursmanier, veroorzaakt dit lichamelijke klachten. Manuele therapie is gericht op het verminderen van dit verschil tussen het werkelijke en het ideale bewegingspatroon. Eerst onderzoekt onze manueel therapeut wat je ideale bewegingspatroon is. Daarna manipuleert onze manueel therapeut je gewrichten om deze aan te passen aan je voorkeursrichting. Uiteindelijk zal de belasting op je lichaam afnemen en je lichamelijke klachten verminderen.

Voor welke klachten is manuele therapie geschikt?

Manuele therapie valt bij zeer veel verschillende klachten toe te passen, onder andere:

 • Duizeligheid

 • Heupklachten

 • Hoofdpijn

 • Kaakklachten

 • Lage-rugklachten

 • Nekpijn

 • Schouderklachten

 • Tenniselleboog

 

Wat is het verschil tussen manuele therapie en fysiotherapie?

Het verschil tussen manuele therapie en fysiotherapie zit in de wijze waarop je wordt behandeld. Er wordt bij manuele therapie gebruik gemaakt van andere specifieke technieken dan bij fysiotherapie. Deze specifieke technieken bij manuele therapie worden mobilisaties genoemd. Een druktechniek wordt een manipulatie genoemd. Een manipulatie is een mobilisatie waarbij een knappend geluid kan ontstaan. Dit is een kort maar niet een pijnlijk gevoel.

Hoe gaan wij te werk met manuele therapie?

Aan de hand van een vraaggesprek bespreken wij jouw klachten onderzoeken wij jou lichamelijk. Wij vragen hoe je klachten zijn ontstaan en wanneer bij welke bewegingen je er last van hebt. Na de eerste afspraak krijg je duidelijkheid over vervolgstappen.

Herken je bovenstaande klachten en wil je een afspraak maken? Neem contact met ons op!

 

 • Wat is manuele therapie?

  Wat is manuele therapie?

  Manuele therapie is een specialisatie die wordt toegepast om klachten aan de wervelkolom en gewrichten te behandelen. Onze manueel therap...

  Lees meer
 • Uitgelicht: wintersport ervaring

  Uitgelicht: wintersport ervaring

  Enige tijd geleden ontvingen veel mensen ons gave tijdschrift in de bus.  Vandaag kijken wij alvast een beetje vooruit op de voorjaa...

  Lees meer
Meer nieuws