GRATIS
PROEFWEEK
FITNESS

Voorkom stress met deze 7 handige tips

Herken je dat? Naast een drukke werkdag, inkomende berichten op WhatsApp en het moeten halen van deadlines moet je bij thuiskomst ook nog eens het huishouden doen. Dag in dag uit zorgen deze factoren voor opbouwende stress. Wordt dit gevoel jou te veel? Dan kan je last krijgen van gespannen schouders en hoofdpijn. Dan zou je het liefst 's avonds gewoon in je bed willen kruipen. Maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat we minder stress ervaren en welke gevolgen kan stress hebben? In deze blog lees je hier meer over.

 

Wat is stress?

Stress ontstaat doordat de draaglast groter wordt dan de draagkracht. De factoren die daaraan bijdragen en de mate van hevigheid is voor iedereen anders. Als we stress ervaren, dan is ons lichaam in de hoogste staat van alertheid. We zijn een stuk scherper en gaan een stuk efficiënter te werk. Maar naarmate dit gevoel langer aanhoudt, kan dit een negatieve wending krijgen. Die grens ligt bij iedereen anders.

 

Is de stress negatief, dan heb je meer moeite met concentreren en te blijven werken. Het kan jou mentaal uit evenwicht brengen. Merk je dat dit het geval is? Dan is het tijd om actie te ondernemen.

Welke symptomen van stress zijn er?

Elk soort klacht als gevolg van negatieve stress is voor iedereen anders. De één krijgt last van hoofdpijn en de ander van gespannen spieren en weer een ander krijgt een ontzettend kort lontje. Stress kan zich dus uiten in zowel lichamelijke klachten als psychische klachten. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van dit soort klachten:

 

Lichamelijke symptomen

· Duizeligheid

· Gespannen nek-, schouder- of armspieren

· (Chronische) vermoeidheid of slaapproblemen

· Gebrek aan energie

· Hoofdpijn/migraine

· · Ademhalingsproblemen

· Paniekaanvallen

· Obstipatie/diarree

· Maagpijn/Misselijkheid

 

Psychische symptomen

· Verminderde concentratie/concentratieverlies

· Moeite met keuzes maken

· Meer moeite om prikkels te verwerken

· Piekeren

· Negatief denken

· Onzekerheid/angst

· Eenzaamheid

· Minder zelfvertrouwen

. Depressiviteit

 

Stress voorkomen? Lees deze tips

Op het moment dat je stress ervaart is het meestal te laat. Vaak zit je dan al midden in het proces en beginnen de eerste klachten al op te spelen. Om hier op tijd bij te zijn hebben we een korte checklist voor jou in elkaar gezet:

 

1. Zorg voor ontspanning

Ons lichaam kan goed tegen korte periodes van stress. Dit is gezonde stress. Als je deze korte periode afwisselt met ontspanning, dan krijgt ons lichaam genoeg rust om even bij te komen. Zo is lachen en plezier maken gezond. Ga vooral op zoek naar dit soort momenten. Zo kan je er weer helemaal tegenaan!

 

 

2. Blijf in beweging

Regelmatig bewegen helpt om je hoofd goed leeg te maken. Maak bijvoorbeeld een ommetje of ga een rondje hardlopen. Hierbij is het belangrijk om je zoveel mogelijk op die activiteit te focussen. Wat zie je allemaal tijdens je uitje? Hiermee voorkom je dat je aan je werk gaat denken en maak jij je hoofd echt leeg.

 

3. Krijg voldoende slaap

Een goede nachtrust zorgt voor meer energie en dat je de volgende dag beter met problemen en uitdagingen omgaat. Probeer acht uur slaap te krijgen. Probeer voor het slapen gaan ook voor voldoende ontspanning te zorgen. Kijk bijvoorbeeld een uur voor het slapen gaan niet meer op een beeldscherm of televisie.

 

4. Houd je gedachten onder controle

Zet jouw eigen gedachten op een rij door deze op te schrijven. Wat speelt er momenteel in jouw leven? Wat houdt jou allemaal bezig? Hierdoor leeg je even jouw hoofd en krijg je gelijk een goed overzicht. Dit geeft jou vervolgens weer controle over alles wat er in je leven speelt. Zo zie je zelf wat echt belangrijk is en wat minder prioriteit heeft.

 

5. Let op je voeding en suikerinname

Bij stress raakt je lichaam uit balans. Om je lichaam in evenwicht te houden is een gezond eetpatroon belangrijk. Probeer suiker zoveel mogelijk te vermijden. Eet geen zoetigheid en ongezonde snacks. Vermijd ook wit brood, alcohol en frisdranken. 

6. Zeg een keer ‘nee’

Op de korte termijn kan het geen kwaad om ‘ja’ te zeggen door bijvoorbeeld één kleine taak erbij te nemen. Op de lange termijn kan je door telkens maar ‘ja’ te zeggen overspannen raken. Neem dus niet te veel hooi op je vork.

 

7. Vergelijk jezelf niet met anderen

Door de invloed van social media worden wij constant gebombardeerd met het leven van anderen. Vergelijk jezelf niet met hun situatie en probeer je eigen geluk te maken. Als je een ideaalbeeld nastreeft, kan dit een behoorlijke impact hebben op jouw mentale gezondheid.

 

Ervaar je stress-gerelateerde klachten? Neem dan contact op met ZIN van Bewegen

Heb je last van één van de bovenstaande klachten en kom je hier maar niet van af? Dan kan je contact opnemen met ons via 0182-376177 of een mail sturen naar welkom@zinvanbewegen.nl.

 

Gewichtsconsulentie

Gewichtsconsulentie

Afslanken met blijvend resultaat!

MEER INFORMATIE

Fysiotherapie praktijk

Fysiotherapie praktijk

Fysiotherapie voor al uw klachten

MEER INFORMATIE

Sporten en Bewegen

Sporten en Bewegen

Lees hier alles over o.a. onze fitness, groepslessen en sporten met diabetes

MEER INFORMATIE

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is voor mannen, vrouwen en kinderen met klachten als urineverlies, ontlastingsproblemen en meer

Read more

Geriatrie Fysiotherapie

Geriatrie Fysiotherapie

De geriatriefysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare ouderen en patiënten met een hoge leeftijd

Read more

Kinder Fysiotherapie

Kinder Fysiotherapie

Kinderfysiotherapie is voor iedereen van 0-18 jaar met problemen in de ontwikkeling ten aanzien van de fijne en grove motoriek

Read more

Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie richt zich op preventie, voorlichting en behandeling van verschillende sportblessures

Read more

BIGGER
BETTER
STRONGER

Kom trainen bij ZIN van bewegen!

MEER INFORMATIE
Geplaatst op 2021-12-14

5 tips voor een gezonde & actieve kerstvakantie met de hele familie

Heb je deze winter behoefte om er even tussenuit te gaan en iets leuks te...

Geplaatst op 2021-11-22

Wat is de beste aanvullende zorgverzekering met fysiotherapie voor jou in 2022?

De polissen van de zorgverzekering zijn bekend gemaakt. Het is vanaf nu mogel...

Geplaatst op 2021-11-17

5 tips om rugpijn tijdens het fietsen te verminderen

Maak je wel eens een lange tocht met de fiets? Zit je met lekker weer uren op...