GRATIS
PROEFWEEK
FITNESS

4 tips om schouderinstabiliteit bij jonge sporters te verminderen

Veel jonge sporters hebben last van schouderinstabiliteit. Het kan zijn dat je een knakje hoort of dat je voelt dat je ene schouder sterker is dan de andere. Maar hoe kan de ene schouder sterker zijn dan de andere terwijl je beide hetzelfde traint? En wat moet je doen om de schouderinstabiliteit te voorkomen of verminderen? In deze blog leest u meer over schouderinstabiliteit.

 

Schouderinstabiliteit, wat is dat precies?

Schouderinstabiliteit door schouder uit de kom 

Schouderinstabiliteit betekent dat er te veel beweeglijkheid in de schouder zit. Daardoor kan de schouder makkelijk uit de kom schieten. Dit noemen we ook wel een schouder (sub)luxatie. Schouderluxatie kan bijvoorbeeld ontstaan door een val, een klap op de schouder of simpelweg door krachttraining. Als de schouder uit de kom is geweest komt het vaak voor dat de instabiliteit van de schouder erger is geworden, wat weer risico geeft op het nogmaals uit de kom gaan. Dan is het belangrijk om de spieren rondom de schouder sterker te maken. 

 

Schouderinstabiliteit door krachttraining

Wanneer de schouder niet uit de kom is geweest maar je alsnog ervaart dat de schouder instabiel is kan dat komen door de krachttraining die je doet. Veel krachtoefeningen worden met twee handen op een stang uitgevoerd en dit kan ervoor zorgen dat de ene arm meer doet dan de andere zonder dat je je daar bewust van bent. De sterke arm neemt het in dit geval over. Wanneer je probeert dezelfde oefening te doen met bijvoorbeeld twee dumbbells in je handen zal je merken dat het de ene schouder makkelijker afgaat dan de andere.

 

Wat kan je doen aan schouderinstabiliteit? 

Het is belangrijk om stabiliserende oefeningen te doen voor de schouders. Vooral oefeningen die met één hand worden uitgevoerd zorgen ervoor dat die schouder sterker wordt zonder dat de andere compenseert. Onder begeleiding van een fysiotherapeut of sportfysiotherapeut kan je die schouder sterker maken zonder dat je je spieren overbelast. Ook kan jouw fysiotherapeut je tips geven om je houding te verbeteren tijdens het sporten, wat kan voorkomen dat je de ene schouder meer gebruikt dan de andere. Zorg tijdens het uitvoeren van je krachtoefeningen er ook voor dat je die houding aan kan houden. Ga je in je houding compenseren of met je lichaam meebewegen tijdens een geïsoleerde oefening? Dan is het gewicht waarschijnlijk te zwaar. Hoor je een knakje in de schouder? Dit hoeft niets ernstigs te zijn. In veel gevallen doet dit knakje geen pijn en is het waarschijnlijk een spiertje dat over een ander spiertje heen beweegt. Doet dit knakje wel pijn, dan is het verstandig om dit te bespreken met jouw fysiotherapeut of arts.

Is je schouder uit de kom geweest? Dan is het verstandig om een afspraak te maken met een fysiotherapeut, manueel therapeut of sportfysiotherapeut. Deze kan jou begeleiden in het langzaam opbouwen van de kracht in en rondom je schouder, met minimaal risico dat het nog een keer gebeurt.

 

4 tips om schouderinstabiliteit te verminderen:

1. Pas je training aan, waarbij je meer kijkt naar je techniek en minder naar het gewicht dat je gebruikt. Hierdoor kan je de schouder op de juiste manier sterker maken.

2. Gebruik tijdens je schouder training dumbbells of pully’s in plaats van een stang met gewichten.

3. Train je schouders 3 keer per week zodat er een optimale ontwikkeling van je spieren plaatsvindt.

4. Doe mobiliteit oefeningen. Dit zijn oefeningen die de beweeglijkheid van het gewricht verbeteren. Zodra je deze oefeningen met een licht gewicht uitvoert zorg je ervoor dat juist de kleine stabiliserende spieren van de schouder gebruikt worden.

 

Wil je meer weten over schouderinstabiliteit en training van je schouders?

Neem dan contact op met ZIN van Bewegen via onze website, bel naar 0182 37 61 77 of mail naar welkom@zinvanbewegen.nl

Gewichtsconsulentie

Gewichtsconsulentie

Afslanken met blijvend resultaat!

MEER INFORMATIE

Fysiotherapie praktijk

Fysiotherapie praktijk

Fysiotherapie voor al uw klachten

MEER INFORMATIE

Sporten en Bewegen

Sporten en Bewegen

Lees hier alles over o.a. onze fitness, groepslessen en sporten met diabetes

MEER INFORMATIE

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is voor mannen, vrouwen en kinderen met klachten als urineverlies, ontlastingsproblemen en meer

Read more

Geriatrie Fysiotherapie

Geriatrie Fysiotherapie

De geriatriefysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare ouderen en patiënten met een hoge leeftijd

Read more

Kinder Fysiotherapie

Kinder Fysiotherapie

Kinderfysiotherapie is voor iedereen van 0-18 jaar met problemen in de ontwikkeling ten aanzien van de fijne en grove motoriek

Read more

Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie richt zich op preventie, voorlichting en behandeling van verschillende sportblessures

Read more

BIGGER
BETTER
STRONGER

Kom trainen bij ZIN van bewegen!

MEER INFORMATIE
Geplaatst op 2021-12-14

5 tips voor een gezonde & actieve kerstvakantie met de hele familie

Heb je deze winter behoefte om er even tussenuit te gaan en iets leuks te...

Geplaatst op 2021-11-22

Wat is de beste aanvullende zorgverzekering met fysiotherapie voor jou in 2022?

De polissen van de zorgverzekering zijn bekend gemaakt. Het is vanaf nu mogel...

Geplaatst op 2021-11-17

5 tips om rugpijn tijdens het fietsen te verminderen

Maak je wel eens een lange tocht met de fiets? Zit je met lekker weer uren op...