GRATIS
PROEFWEEK
FITNESS

6 foute overtuigingen over oorzaken van rugpijn

Heb je last van rugpijn/rugklachten? Dan ga je vast en zeker op zoek naar een manier om van je pijn af te komen. Waarschijnlijk hoop je antwoord te krijgen op de vraag waarom je nu rugpijn hebt. Het verbaast ons hoeveel misverstanden er zijn over de oorzaken van rugklachten. In dit artikel hopen wij zes onduidelijkheden op te helderen.

  1. Rugpijn wordt zelden veroorzaakt door een ontsteking

Een ontsteking (of inflammatie) is een reactie van het lichaam op beschadiging van weefsel. Dit is vaak het gevolg van een prikkel van buiten. Bij rugpijn kan er ook zeker sprake zijn van een ontsteking Echter, bij de meeste rugklachten is dat niet het geval. Dat betekent dat beweging en oefeningen vaak beter  geschikt zijn om rugpijn te verhelpen in plaats van ontstekingsremmers.

  1. Ouder worden is geen oorzaak van rugpijn

Dat ouder worden de kans op rugpijn vergroot, lijkt niet meer dan logisch te zijn. Maar wist je dat daarvoor geen enkel wetenschappelijk bewijs is? Wat wel zo is, is dat het herstel minder vlotjes verloopt naarmate je ouder wordt. Hetzelfde kan gezegd worden over artritis. Hoewel het zo is dat artritis aanwezig is bij een groot deel van de mensen boven de 50 jaar, heeft slechts 10% hiervan pijnklachten. Artritis en ouder worden gaan hand in hand, maar dit staat los van rugpijn. 

  1. Chronische rugpijn is vaak vervelend maar niet gevaarlijk

Wij snappen dat chronische rugpijn vervelend is en belemmerend kan zijn in het dagelijks leven. Daarom begrijpen wij dat  je je zorgen maakt als je rugpijn maar niet overgaat. Maar wist je dat rugklachten zelden levensbedreigend zijn? Als rugpijn langer aanhoudt, dan is er naar alle waarschijnlijkheid meer aan de hand. Stress, spanning, vermoeidheid of te weinig beweging maken je rug gevoeliger voor overbelastingsblessures bij een eenvoudige beweging. 

  1. Scans vinden zelden de oorzaak van rugpijn

Heb je pijn maar weet je niet waar het precies vandaan komt? Dan lijken scans de optie om dit te achterhalen. Op scans zijn vaak wel afwijkingen te zien, maar het is niet duidelijk in welke mate deze afwijkingen ook bij mensen zonder rugpijn voorkomen.

  1. Je rug slijt niet sneller door gebruik (integendeel)

Slijtage is een natuurlijk proces waar we allemaal mee te maken hebben. Verloopt slijtage volgens een normaal patroon dan noemen we dat “leeftijdsgerelateerde slijtage”. Als je veel in de tuin aan het spitten bent, kun je denken dat je hiermee je rug verslijt. Dit is juist niet waar, omdat door activiteiten je rug sterker wordt. Net als dat je gaat hardlopen om meer conditie te krijgen, is fysiek werk goed voor je spieren. Je moet  hierbij wel letten op dat je je rug niet overbelast door meer te vragen van je rug dan het aankan, want als dat structureel gebeurt dan kan er wel versnelde slijtage optreden.

  1. Acute pijn is geen blessure

Acute pijn kan even schrikken zijn, waar komt deze pijn ineens vandaan? Gelukkig is dit niet automatisch een teken dat je rug is beschadigd. Vaak ontstaat deze pijn omdat je je rug overbelast als je te lang inactief bent geweest, slaaptekort hebt of stress ervaart. Zoals je net in punt 5 kon lezen, is het gebruik van je rug juist goed. Hierdoor ben je ook beter bestand tegen blessures. Blijf kalm als je een pijnscheut krijgt en blijf in beweging.

Gewichtsconsulentie

Gewichtsconsulentie

Afslanken met blijvend resultaat!

MEER INFORMATIE

Fysiotherapie praktijk

Fysiotherapie praktijk

Fysiotherapie voor al uw klachten

MEER INFORMATIE

Sporten en Bewegen

Sporten en Bewegen

Lees hier alles over o.a. onze fitness, groepslessen en sporten met diabetes

MEER INFORMATIE

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is voor mannen, vrouwen en kinderen met klachten als urineverlies, ontlastingsproblemen en meer

Read more

Geriatrie Fysiotherapie

Geriatrie Fysiotherapie

De geriatriefysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare ouderen en patiënten met een hoge leeftijd

Read more

Kinder Fysiotherapie

Kinder Fysiotherapie

Kinderfysiotherapie is voor iedereen van 0-18 jaar met problemen in de ontwikkeling ten aanzien van de fijne en grove motoriek

Read more

Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie richt zich op preventie, voorlichting en behandeling van verschillende sportblessures

Read more

BIGGER
BETTER
STRONGER

Kom trainen bij ZIN van bewegen!

MEER INFORMATIE
Geplaatst op 2021-12-14

5 tips voor een gezonde & actieve kerstvakantie met de hele familie

Heb je deze winter behoefte om er even tussenuit te gaan en iets leuks te...

Geplaatst op 2021-11-22

Wat is de beste aanvullende zorgverzekering met fysiotherapie voor jou in 2022?

De polissen van de zorgverzekering zijn bekend gemaakt. Het is vanaf nu mogel...

Geplaatst op 2021-11-17

5 tips om rugpijn tijdens het fietsen te verminderen

Maak je wel eens een lange tocht met de fiets? Zit je met lekker weer uren op...