GRATIS
PROEFWEEK
FITNESS

Rugklachten bij jongeren… te wijten aan een slechte houding?

We kennen allemaal het huidige beeld op straat… Bijna iedereen kijkt naar beneden op zijn/ haar telefoon. En bij thuiswerken en studeren in deze tijd zitten we langdurig in dezelfde houding achter onze computer. Houdingen die niet zo goed voor ons zijn. Dit kan een oorzaak zijn van rugklachten. Maar hoe voorkom je nu rugklachten door een slechte houding? Je leest in deze blog onze tips. 

 

Slechte houding bij jongeren, waar komt dat door?

Wij zijn inmiddels allemaal gewend aan het gebruik van een mobiele telefoon, computer of tablet. We zijn het de afgelopen jaren ook veel intensiever gaan gebruiken. Maar wat voor invloed heeft dat op jouw lichaam? Wat we veel in onze praktijk tegenkomen zijn mensen (vooral veel jongeren) die dagelijks 8 uur achter de computer moeten werken voor school of werk. Helaas wordt er vaak tussen de lessen en het werken door niet veel bewogen en wordt op dat moment de mobiele telefoon opgepakt. Dat zorgt ervoor dat de rug en nek gedurende 8 uur in dezelfde houding wordt gezet. Op de korte termijn wordt er niet veel gemerkt van de slechte houding en kan de rug het nog opvangen, maar na een tijdje krijgen toch veel mensen last van rugklachten. 

 

Wat is nu een slechte houding? 

Wist je dat jouw hoofd ongeveer 7% van je hele lichaamsgewicht bevat? Als je continu een verkeerde lichaamshouding aanneemt tijdens je werk of bij het kijken op jouw telefoon, wordt er heel veel gevraagd van de spieren in jouw rug om je houding te compenseren. Als die compensatie er niet zou zijn, zou je omvallen. Wat is nu een slechte houding? Eigenlijk zou je, wanneer je in de spiegel kijkt, een rechte lijn naar beneden moeten kunnen trekken vanaf jouw kruin tot aan jouw hakken. Zo is jouw lichaam in balans. Zie je daarin ergens meer een holling of juist een bolling? Dan kan het zijn dat de spieren van dat lichaamsdeel harder moeten werken om te zorgen dat je simpelweg niet omvalt. 

Wat kan je zelf doen?

 

  1. Check jouw houding in de spiegel. Je zou een lijn moeten zien van je hakken, knieën, heupen, schouders naar jouw oor. Nu sta je rechtop!

  2. Kom in beweging! Strek je af en toe even helemaal uit. Sta op en maak jouw hele lichaam lang, van jouw tenen tot aan het puntje van jouw vingers. Draai een paar rondjes met je schouders, draai rondjes met je hoofd en strek je rug even over de leuning van jouw stoel. 

  3. Leg na maximaal 20 minuten je telefoon even weg. Dit is niet alleen bevorderlijk voor jouw houding, maar ook voor jouw ogen!

  4. Stel je bureau en stoel in op de juiste hoogte. Een aantal pijlers hierbij zijn: Zorg ervoor dat je voeten plat op de grond staan en jouw knieën in een hoek van 90 graden staan. Ga helemaal achter in je stoel zitten en leun tegen je stoel aan. Schuif nu je stoel aan je bureau zodat je met je armen kan steunen op jouw ellebogen zonder dat je jouw schouders op hoeft te trekken. Zet je scherm op een hoogte waarbij je bij recht vooruit kijken precies op de bovenrand van jouw scherm kijkt. 

 

Heb je rugklachten door een slechte houding of wil je meer uitleg van een fysiotherapeut?

Dan kunnen onze fysiotherapeuten van ZIN van Bewegen jou helpen. Neem contact met ons op via de website, 0182-376177 of welkom@zinvanbewegen.nl.

Gewichtsconsulentie

Gewichtsconsulentie

Afslanken met blijvend resultaat!

MEER INFORMATIE

Fysiotherapie praktijk

Fysiotherapie praktijk

Fysiotherapie voor al uw klachten

MEER INFORMATIE

Sporten en Bewegen

Sporten en Bewegen

Lees hier alles over o.a. onze fitness, groepslessen en sporten met diabetes

MEER INFORMATIE

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is voor mannen, vrouwen en kinderen met klachten als urineverlies, ontlastingsproblemen en meer

Read more

Geriatrie Fysiotherapie

Geriatrie Fysiotherapie

De geriatriefysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare ouderen en patiënten met een hoge leeftijd

Read more

Kinder Fysiotherapie

Kinder Fysiotherapie

Kinderfysiotherapie is voor iedereen van 0-18 jaar met problemen in de ontwikkeling ten aanzien van de fijne en grove motoriek

Read more

Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie richt zich op preventie, voorlichting en behandeling van verschillende sportblessures

Read more

BIGGER
BETTER
STRONGER

Kom trainen bij ZIN van bewegen!

MEER INFORMATIE
Geplaatst op 2021-12-14

5 tips voor een gezonde & actieve kerstvakantie met de hele familie

Heb je deze winter behoefte om er even tussenuit te gaan en iets leuks te...

Geplaatst op 2021-11-22

Wat is de beste aanvullende zorgverzekering met fysiotherapie voor jou in 2022?

De polissen van de zorgverzekering zijn bekend gemaakt. Het is vanaf nu mogel...

Geplaatst op 2021-11-17

5 tips om rugpijn tijdens het fietsen te verminderen

Maak je wel eens een lange tocht met de fiets? Zit je met lekker weer uren op...