GRATIS
PROEFWEEK
FITNESS

Last van overgewicht/obesitas?

Last van overgewicht/obesitas? 

Een groot deel van de bevolking kampt met overgewicht. Uit onderzoek komt naar voren dat in 2019 ruim 50,1% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder overgewicht heeft en 14,7% daarvan zelfs kampt met obesitas. Overgewicht kan veel invloed hebben op je dagelijks leven en je hinderen in het uitvoeren van bepaalde activiteiten. Overgewicht of obesitas kan bij jonge kinderen zelfs tot emotionele schade leiden. Het is dus belangrijk om op een gezond gewicht te komen. Hoe pak je dit aan? Dit kun je vaak niet alleen. Het is belangrijk om te weten waar het overgewicht vandaan komt en hoe je eraan kunt werken. In dit artikel gaan wij in op wat obesitas is, de risico’s en wat wij voor jou kunnen betekenen.

Wat is overgewicht en wat is obesitas?

Overgewicht ontstaat als je lichaam meer voedingsstoffen binnenkrijgt dan nodig is voor de maximale energiebehoefte. Je neemt meer calorieën in dan dat je verbruikt. Die extra calorieën worden in je lichaam opgeslagen in de vorm van vet. De mate van overgewicht kun je meten aan de hand van de Body Mass Index (BMI). Een meetmethode die kijkt naar lengte, gewicht, geslacht en leeftijd. Ook de middelomtrek in centimeters moet je daarin meenemen. Een gezond gewicht ligt onder een BMI van 25. We spreken van overgewicht bij een BMI tussen de 25 en 30. Dus als je geen maatje 38 past, wil dat nog niet zeggen dat je overgewicht hebt.

Maar hoe weet je nu wanneer er sprake is van obesitas? Bij een BMI vanaf 30 is er sprake van obesitas en bij een BMI van 40 spreken we van morbide obesitas. Daarnaast is er ook een verschil tussen mannen en vrouwen. Voor obesitas bij mannen geldt een middelomtrek van 102 cm of meer en bij vrouwen is dat een middelomtrek van 88 cm of meer. Maar obesitas krijg je niet alleen door te weinig bewegen. Obesitas kan ook een erfelijke oorzaak hebben of worden veroorzaakt door bepaalde stofwisselingsziekten zoals een traag werkende schildklier. 

Welke risico’s zitten er aan obesitas?

Het is geen verrassing dat obesitas een groot risico vormt voor de gezondheid. De meest bekende problemen van obesitas zijn: een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, suikerziekte en een te hoge bloeddruk. Iemand die met obesitas loopt heeft daarnaast ook een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden in vergelijking met iemand die op een gezond gewicht zit.

Enkele risico’s die aan obesitas zijn verbonden:

• Hart- en vaatziekten

• Gewrichtsklachten/artrose

• Diabetes Mellitus (suikerziekte)

• Verhoogd cholesterol

• Hoge bloeddruk

• Verschillende vormen van kanker

• Snellere slijtage van de gewrichten

Wat kan fysiotherapie betekenen bij obesitas?

Fysiotherapie speelt een ondersteunende rol bij het omgaan met obesitas. Onze fysiotherapeuten kunnen jou helpen om een gezondere leefstijl te ontwikkelen en om meer te bewegen. Met behulp van jouw fysiotherapeut verminder jij je lichaamsgewicht, vergroot jij je fitheid en verminder je ook de kans op gezondheidsrisico’s. Onder begeleiding van de fysiotherapeut neem je deel aan actieve oefentherapie, die gericht is op de verbetering van jouw conditie en kracht en jouw vetverbranding. Vaak gaat de oefentherapie gepaard met ondersteuning van een diëtist of psycholoog. Er wordt een op maat gemaakt trainingsprogramma opgesteld, dat eventueel kan worden bijgesteld. 

Loop je met overgewicht of obesitas en heb je behoefte aan ondersteuning bij het afvallen en bewegen? ZIN van bewegen staat voor jou klaar!

Op het moment dat je jouw overgewicht of obesitas wilt aanpakken, kan je contact met ons opnemen via het contactformulier op onze website. Je kan ook contact met ons opnemen door te bellen naar 0182 – 37 61 77 of een e-mail te sturen naar welkom@zinvanbewegen.nl 

Gewichtsconsulentie

Gewichtsconsulentie

Afslanken met blijvend resultaat!

MEER INFORMATIE

Fysiotherapie praktijk

Fysiotherapie praktijk

Fysiotherapie voor al uw klachten

MEER INFORMATIE

Sporten en Bewegen

Sporten en Bewegen

Lees hier alles over o.a. onze fitness, groepslessen en sporten met diabetes

MEER INFORMATIE

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is voor mannen, vrouwen en kinderen met klachten als urineverlies, ontlastingsproblemen en meer

Read more

Geriatrie Fysiotherapie

Geriatrie Fysiotherapie

De geriatriefysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare ouderen en patiënten met een hoge leeftijd

Read more

Kinder Fysiotherapie

Kinder Fysiotherapie

Kinderfysiotherapie is voor iedereen van 0-18 jaar met problemen in de ontwikkeling ten aanzien van de fijne en grove motoriek

Read more

Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie richt zich op preventie, voorlichting en behandeling van verschillende sportblessures

Read more

BIGGER
BETTER
STRONGER

Kom trainen bij ZIN van bewegen!

MEER INFORMATIE
Geplaatst op 2021-12-14

5 tips voor een gezonde & actieve kerstvakantie met de hele familie

Heb je deze winter behoefte om er even tussenuit te gaan en iets leuks te...

Geplaatst op 2021-11-22

Wat is de beste aanvullende zorgverzekering met fysiotherapie voor jou in 2022?

De polissen van de zorgverzekering zijn bekend gemaakt. Het is vanaf nu mogel...

Geplaatst op 2021-11-17

5 tips om rugpijn tijdens het fietsen te verminderen

Maak je wel eens een lange tocht met de fiets? Zit je met lekker weer uren op...