GRATIS
PROEFWEEK
FITNESS

Gewichtstoename tijdens de winter

De dagen zijn korter en de temperatuur daalt. Het is nu echt winter! In deze tijd van het jaar zijn wij geneigd om meer te gaan eten. Naast dat het koud is, ligt ook de supermarkt vol met overheerlijke kerstkransen, oliebollen en banketstaven. Kortom, de winter zit vol verleidingen om lekker te eten. Het nadeel is natuurlijk dat als je te vaak ongezonde dingen eet, je gewicht toeneemt. Wil je weten wat de nadelen zijn van overgewicht, waarom we meer eten in de winter, tips om overgewicht tegen te gaan en wat wij kunnen betekenen voor mensen met overgewicht? Lees dan verder!

De lichamelijke gevolgen van overgewicht

Overgewicht heeft veel nadelige gevolgen voor jouw lichaam. Er kunnen gezondheidsklachten optreden zoals hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk. Wist je dat overgewicht ook kan zorgen voor spier- en gewrichtsklachten zoals artrose? Door het gewicht dat je lichaam moet dragen, kan je pijnklachten krijgen aan je rug, enkels, knieën, voeten en heupen. Fysiotherapie biedt de mogelijkheid om deze klachten tijdelijk te verminderen, maar om er echt vanaf te komen, is afvallen noodzakelijk.

Waarom eten we meer in de winter?

Het feit dat we in de winter meer eten, heeft met verschillende factoren te maken. We leggen het voor je uit:

  1. Hormonen: hormonen worden beïnvloed door zonlicht. Omdat het steeds vroeger donker wordt, daalt het serotonineniveau. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Doordat dit gelukshormoon minder aanwezig is, krijgen we meer zin in comfortfood zoals pizza, friet, chips en pasta. 

  2. Feestdagen: Door de feestdagen liggen er al vroeg verschillende lekkernijen in de supermarkt. Denk aan chocolade, oliebollen en banketstaven. We geven het toe; het is moeilijk om hier langs te lopen en hier niets van in jouw winkelmandje te stoppen. Toch is het beter om het nog even te laten liggen. Deze versnaperingen zitten vol met suiker. Begin je al ruim van te voren met het kopen van deze lekkernijen, bedenk dan dat dit mogelijk gevolgen kan hebben voor jouw gewicht.

  3. De kou: Er zijn maar weinig mensen die de kou echt prettig vinden. Om ons weer op te warmen, zijn we geneigd om meer te eten. Doordat je meer eet, komt er meer warmte vrij. Door deze warmte zal de lichaamstemperatuur minder snel dalen.

Wat zijn dan de juiste keuzes om overgewicht tegen te gaan?

Houd je lichaam warm

De belangrijkste tip is: zorgen dat de lichaamstemperatuur niet daalt. Kleed je warm aan, zorg voor voldoende beweging, neem eiwitrijke voeding en drink een lekkere kop thee of koffie. Wist je bijvoorbeeld ook dat als je buiten in de kou beweegt, je extra vet verbrandt? Door te bewegen, verbrand je sowieso al vet, maar door de kou wordt er meer energie verbrand! Dit werkt natuurlijk alleen als je daarbij niet extra veel gaat eten. 

Voeg extra groente toe aan jouw maaltijden

Daarnaast raden wij aan om extra groente toe te voegen aan jouw koolhydraatrijke gerechten. Op deze manier is het ook mogelijk om de porties koolhydraten te verkleinen en deze aan te vullen met groenten. Denk er bijvoorbeeld aan om een broccoli of wortels te verwerken in een ovenschotel.

De verleiding door de feestdagen

Het werd al in het stukje van de feestdagen beschreven, maar we willen het graag nogmaals benadrukken: wacht met het inkopen van chocolade kerstkransen en andere zoete snacks. Het is onverstandig om weken/maanden van te voren te snaaien. Geniet er lekker van tijdens de feestdagen zelf, geloof ons maar dat je er meer van geniet en je lichaam ook.

Wat kan ZIN van Bewegen voor jou betekenen? 

Ervaar jij momenteel pijnklachten aan jouw spieren of gewrichten? Dan kunnen wij uiteraard middels fysiotherapie deze klachten behandelen. Daarnaast bieden wij ook oefentherapie aan. Tijdens deze oefentherapie kom je in beweging onder begeleiding van onze fysiotherapeuten. Het resultaat? Jouw gewicht zal afnemen en daardoor ook de lichamelijke klachten. Samen met de fysiotherapeut werken jullie naar een verbeterde algehele gezondheid toe!

Wil jij graag meer weten over onze behandelingen die voor jou geschikt zijn? Neem dan contact op door te bellen naar 0182 – 37 61 77 of een e-mail te sturen naar welkom@zinvanbewegen.nl.

Gewichtsconsulentie

Gewichtsconsulentie

Afslanken met blijvend resultaat!

MEER INFORMATIE

Fysiotherapie praktijk

Fysiotherapie praktijk

Fysiotherapie voor al uw klachten

MEER INFORMATIE

Sporten en Bewegen

Sporten en Bewegen

Lees hier alles over o.a. onze fitness, groepslessen en sporten met diabetes

MEER INFORMATIE

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is voor mannen, vrouwen en kinderen met klachten als urineverlies, ontlastingsproblemen en meer

Read more

Geriatrie Fysiotherapie

Geriatrie Fysiotherapie

De geriatriefysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare ouderen en patiënten met een hoge leeftijd

Read more

Kinder Fysiotherapie

Kinder Fysiotherapie

Kinderfysiotherapie is voor iedereen van 0-18 jaar met problemen in de ontwikkeling ten aanzien van de fijne en grove motoriek

Read more

Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie richt zich op preventie, voorlichting en behandeling van verschillende sportblessures

Read more

BIGGER
BETTER
STRONGER

Kom trainen bij ZIN van bewegen!

MEER INFORMATIE
Geplaatst op 2021-12-14

5 tips voor een gezonde & actieve kerstvakantie met de hele familie

Heb je deze winter behoefte om er even tussenuit te gaan en iets leuks te...

Geplaatst op 2021-11-22

Wat is de beste aanvullende zorgverzekering met fysiotherapie voor jou in 2022?

De polissen van de zorgverzekering zijn bekend gemaakt. Het is vanaf nu mogel...

Geplaatst op 2021-11-17

5 tips om rugpijn tijdens het fietsen te verminderen

Maak je wel eens een lange tocht met de fiets? Zit je met lekker weer uren op...