veilig of riskant?

Het kraken van je nek; veilig of riskant?

Het kraken van gewrichten is een veel voorkomende gewoonte. We kraken onze knokkels, vingers, tenen, rug en zelfs onze nek. Maar niet iedereen doet het om dezelfde reden. Sommigen van ons doen om de druk die we voelen in onze schouders of nek te verminderen of als reactie op stress. In dit artikel bespreken we in of het zinvol is om de nek te kraken; wat kraken precies is en in hoeverre het riskant is voor jou.

Is het zinvol om je nek te kraken?

Het antwoord op deze vraag is ja en nee. Je nek zachtjes kraken en niet te vaak kan geen kwaad. Maar als je het verkeerd, te vaak of te krachtig doet, kan het meer pijn of ongemak veroorzaken dan je voelde voordat je je nek kraakte.

Wat veroorzaakt het krakende geluid?

Wanneer je je nek of een gewricht in uw lichaam kraakt, worden de kapsel rond dit gewricht uitgerekt. Deze kapsels bevatten vloeistof en door ze uit te rekken kan de vloeistof minder druk uitoefenen op het gewricht. Als de druk afneemt, veranderen deze vloeistoffen in gas. Wanneer de vloeistof gas wordt, maakt het een ploffend geluid. Dit proces is meestal niet schadelijk.

In het geval van je nek heb je verschillende gewrichten die facetgewrichten worden genoemd. Deze gewrichten bevinden zich aan elke kant van de nek. Als deze gewichten zich uitrekken, kan de vloeistof in het gewrichtskapsel zich verspreiden. Zodra de vloeistof gas wordt, hoor je een knakgeluidje in de nekgewrichten. Hierdoor voelt het kraken van de nek alsof het de druk van je nek wegneemt. 

Het placebo-effect van kraken

Het kraken van de nek kan een positief effect hebben op het mentale vlak. Dit komt omdat veel mensen krakende geluiden associëren met het loslaten van druk en het succesvol aanpassen van een gewricht. In sommige gevallen kan het alleen maar horen van het krakende geluid, iemand een beter gevoel geven, zelfs als er geen druk werd losgelaten of als het gewricht niet eens volledig kraakte. Dit staat bekend als een 'placebo-effect'.

Geluksgevoel door kraken

Door je nek te kraken, komen ook endorfines vrij in het gebied van de nekgewrichten. Endorfines worden geproduceerd door je hypofyse (voorste deel van de hersenen) en worden door je lichaam afgegeven om pijn te beheersen. Wanneer je je nek kraakt, komen er endorfines vrij in het gebied. Dit geeft een gevoel van voldoening en plezier.

Hoe riskant is het om je nek te kraken?

Uw nek kraken kan schadelijk zijn als je het niet goed doet of als je het te vaak doet. Te krachtig je nek kraken kan de zenuwen beknellen. Dit kan extreem pijnlijk zijn en het moeilijk of onmogelijk maken om je nek te bewegen. Te hard je nek kraken kan ook de spieren rond de gewrichten en de gewrichten zelf belasten. Wanneer je spieren of gewrichten gespannen raken, kan het bewegen van je nek als een hele klus aanvoelen.

Het gevoel alsof je veel je nek moet kraken kan het gevolg zijn van hypermobiliteit. Dit is wanneer je gewricht een groter bewegingsbereik heeft dan normaal. Wanneer je toegeeft aan de drang om je nek veel te kraken, kunnen de ligamenten in je gewrichten permanent uitgerekt raken. Dit wordt eeuwigdurende instabiliteit genoemd. Wanneer dit gebeurt, lopen je nekgewrichten meer risico op het ontwikkelen van artrose.

Heb je nekklachten? ZIN van bewegen helpt jou!

Denk je nekklachten te hebben opgelopen door het (overmatig) kraken van je nek? Vanuit ZIN van bewegen kunnen wij jou handvatten bieden om deze gewoonte af te leren en je nek behandelen.

 • Tips om gezond en actief te blijven bij warm weer

  Tips om gezond en actief te blijven bij warm weer

  Hoe hou je het hoofd koel bij warm weer? Tips om gezond en actief te blijven bij warm weer Ben je ook zo blij dat het weer zomer is...

  Lees meer
 • veilig of riskant?

  veilig of riskant?

  Het kraken van je nek; veilig of riskant? Het kraken van gewrichten is een veel voorkomende gewoonte. We kraken onze knokkels, vingers...

  Lees meer
Meer nieuws