GRATIS
PROEFWEEK
FITNESS

Tips om gezond en actief te blijven bij warm weer

Hoe hou je het hoofd koel bij warm weer?

Tips om gezond en actief te blijven bij warm weer

Ben je ook zo blij dat het weer zomer is?  Heerlijke warme temperaturen, een strakblauwe lucht en natuurlijk voor veel mensen vakantie!! De zomer vraagt er gewoon om, om naar buiten te gaan en actief te zijn. Maar wist je dat veel mensen juist risico’s nemen door onvoldoende voorbereid naar buiten te gaan tijdens warm weer? Door onvoldoende vochtinname loop je namelijk risico op kramp, droge ogen, verkoudheid/griep, pijnlijke spieren, misselijkheid, licht in het hoofd en zelfs nierstenen! Wij hebben enkele essentiële tips voor jou op een rij gezet, zodat je tijdens het warme weer gezond en actief kunt blijven.

Tip 1. Let op je eet- en drinkpatroon

Tijdens warm weer is het belangrijk om goed op je eet- en drinkpatroon te blijven letten. Probeer ten eerste overmatig gebruik van alcohol en frisdrank (met suiker) te vermijden. Regelmatig gebruik van alcohol en frisdrank heeft een negatieve invloed op je conditie en de fitheid van je lichaam.

Zorg dat je genoeg vocht binnenkrijgt

Alleen al met zweten, plassen en ademen zijn we 2,5 liter vocht per dag kwijt. Door het vocht in ons voedsel krijgen we maar een liter vocht binnen. Die overige 1,5 liter moeten we dus drinken. Omdat we tijdens het bewegen meer vocht verliezen is het nog belangrijker om voldoende water te drinken ter compensatie. Tijdens warm weer gaat het lichaam meer transpireren. Dat betekent dat we tijdens het bewegen meer water verliezen. Het lichaam heeft eenmaal vocht nodig. Neem dus altijd een flesje water mee.

Voorkom uitdroging

Volgens de American Heart Association wordt het bloed makkelijker naar de werkende spieren gepompt zodra het hart gehydrateerd is. Je moet niet wachten tot je dorstig wordt, omdat je dan al bent uitgedroogd. Belangrijk om dus goed te drinken voor en na het bewegen om uitdroging te voorkomen. Kijk wel uit dat je niet overmatig veel water drinkt. Dit kan weer leiden tot watervergiftiging. Je nieren kunnen de hoeveelheid vocht niet snel genoeg verwerken.

Tip 2. Zoek een partner om mee te bewegen

Tijdens het warme weer is het verstandig om niet alleen te bewegen. Naast het feit dat het bewegen met een partner een stuk gezelliger is, zorgt het ook voor extra motivatie. Organiseer van tevoren een leuke activiteit als een wandeling of ga een stuk samen fietsen en sluit het vervolgens af met een drankje. Samen activiteiten ondernemen zorgt er ook voor dat je minder snel opgeeft.

Ben je van plan toch alleen te bewegen met warm weer? Dan kun je wellicht muziek luisteren tijdens het bewegen. Dit kan als motiverend middel werken om die extra stap te zetten en om misschien wat vaker naar buiten te gaan.

Tip 3. Bewegen in de buitenlucht is mentaal en fysiek gezonder!

Het is nooit verstandig om op het heetste moment van de dag, tussen 12.00 uur en 15.00 uur, naar buiten te gaan en te bewegen. Niet alleen is de UV-waarde is dan het hoogst. Je verliest dan ook meer vocht, verslijt sneller, verbrandt  eerder en je maakt ook nog eens meer kans op een zonnesteek.

Natuurlijke groene kleuren maken bewegen makkelijker

Probeer buiten overal beweging in te zoeken. De temperaturen liggen namelijk hoger dan in de andere seizoenen en er is minder regenval. De ideale tijd om de fiets weer uit de schuur te pakken of om elke avond een heerlijke wandeling te maken. Zit je de hele dag op het werk? Maak in de pauze dan een korte wandeling van 15 minuten. Zo neem je een stap terug van alle werkstress en maakt je je hoofd nog even leeg. Uit onderzoek aan de Universiteit van Essex blijkt dat groene kleuren van bomen, gras en planten het bewegen in de buitenlucht makkelijker lijken te maken. De kleuren zorgen voor een minder inspannend gevoel.

Extra motivatie om buiten te bewegen? 

Door buiten te bewegen raak je meer gemotiveerd in beweging te komen dan tijdens het sporten of bewegen binnen. Ben je iets minder sportief? Dan zijn er nog genoeg activiteiten om buiten te bewegen en van alle voordelen te profiteren. Wandelen en fietsen zijn de meest voorkomende vormen van buiten bewegen. Daag jezelf uit en loop of fiets elke keer wat verder dan voorheen. Stel een routine op waar je je aan gaat houden. Mensen houden eenmaal van routinematig werk en hierdoor krijg je voldoende beweging in de buitenlucht.

Zelfs als de zomer voorbij is moet je je niet binnen verstoppen! Buiten bewegen en buiten zijn in het algemeen is ontzettend gezond. Ook iemand die minder sportief is aangelegd heeft baat bij het bewegen in de buitenlucht. Daglicht verbetert namelijk je humeur en voorziet het lichaam van vitamine D. Dit verbetert je weerstand en calciumopname. Met zoveel voordelen is het gek om dat juist niet te doen!

Tip 4. Luister goed naar je eigen lichaam

Tijdens de zomermaanden merk je vast veel veranderingen in je lichaam. Je hebt vaker dorst, zweet sneller en bent sneller moe. Belangrijk dus om goed naar je lichaam te luisteren in deze periode. Let vooral op de signalen van het lichaam. Tijdens dagen met hoge luchtvochtigheid zal het zweet minder snel verdampen en kan het lichaam zijn warmte niet kwijt. Dit kan leiden tot nare gevolgen als vermoeidheid, misselijkheid en verwarring. Probeer daarnaast niet te intensief te bewegen tijdens de warme dagen. Soms is het zelfs beter om een training te halveren of een keertje over te slaan. Hierdoor rust je niet alleen mentaal uit, maar je voorkomt hiermee ook blessures.

Tip 5. Stel doelen op voor jezelf

Tot slot kan het helpen om voor jezelf zomerdoelen op te stellen. Doelen helpen ons om op het juiste spoor te blijven, te blijven bewegen en ons helpen te bereiken waar we naartoe willen. Probeer een concreet plan voor jezelf op te stellen waarin je aangeeft wat je gaat doen, waar je een activiteit wilt ondernemen, hoe lang je dit wilt doen en wanneer.

Maar wat nou als het slecht weer is of tijd te kort komt? Hoe ga je dan aan de slag? Door over dit soort zaken na te denken, lukt het je beter om je doelen te behalen. Zo wordt het makkelijk om toch met het warme weer je conditie te verbeteren, je gewicht op peil te houden, of gewoon lekker optimaal kunt genieten van de buitenlucht.

Gewichtsconsulentie

Gewichtsconsulentie

Afslanken met blijvend resultaat!

MEER INFORMATIE

Fysiotherapie praktijk

Fysiotherapie praktijk

Fysiotherapie voor al uw klachten

MEER INFORMATIE

Sporten en Bewegen

Sporten en Bewegen

Lees hier alles over o.a. onze fitness, groepslessen en sporten met diabetes

MEER INFORMATIE

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is voor mannen, vrouwen en kinderen met klachten als urineverlies, ontlastingsproblemen en meer

Read more

Geriatrie Fysiotherapie

Geriatrie Fysiotherapie

De geriatriefysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare ouderen en patiënten met een hoge leeftijd

Read more

Kinder Fysiotherapie

Kinder Fysiotherapie

Kinderfysiotherapie is voor iedereen van 0-18 jaar met problemen in de ontwikkeling ten aanzien van de fijne en grove motoriek

Read more

Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie richt zich op preventie, voorlichting en behandeling van verschillende sportblessures

Read more

BIGGER
BETTER
STRONGER

Kom trainen bij ZIN van bewegen!

MEER INFORMATIE
Geplaatst op 2021-12-14

5 tips voor een gezonde & actieve kerstvakantie met de hele familie

Heb je deze winter behoefte om er even tussenuit te gaan en iets leuks te...

Geplaatst op 2021-11-22

Wat is de beste aanvullende zorgverzekering met fysiotherapie voor jou in 2022?

De polissen van de zorgverzekering zijn bekend gemaakt. Het is vanaf nu mogel...

Geplaatst op 2021-11-17

5 tips om rugpijn tijdens het fietsen te verminderen

Maak je wel eens een lange tocht met de fiets? Zit je met lekker weer uren op...