GRATIS
PROEFWEEK
FITNESS

De 7 meest gestelde vragen over knieartrose

In Nederland leven zo’n 1,2 miljoen mensen met artrose, waarvan bijna de helft met knieartrose. Artrose in de knie is in Nederland dan ook de meest voorkomende gewrichtsaandoening. Knieartrose is een degeneratieve gewrichtsaandoening waarbij het kraakbeen in de knie is aangedaan. Vaak geeft het veel pijn en worden mensen beperkt in hun mobiliteit. Waardoor wordt het veroorzaakt, waar herken je het aan, hoe blijf je mobiel en wat kun je doen tegen de pijn?

In dit artikel geven wij antwoord op de 7 meest gestelde vragen over knieartrose.

1. Wat is knieartrose?

Artrose is een veel voorkomende reumatische aandoening. Bij knieartrose wordt het kraakbeen in de knie dunner. Daardoor gaan de botten min of meer over elkaar heen schuren. Als reactie daarop raakt het weefsel rondom de knie vaak ontstoken. Dat geeft pijn en stijfheid. Door deze reactie en het schuren groeit er vaak extra bot aan de randen van de knie. Daardoor kan de knie er wat anders uit gaan zien; het gewricht wordt dan breder.

2.   Welke symptomen wijzen op knieartrose?

Knieartrose is een chronische aandoening die meestal langzaam erger wordt. Het kraakbeen dat weg is in de knie komt niet meer terug. Vaak is het proces al lang aan de gang voordat de klachten zich openbaren. Symptomen zijn pijn en stijfheid in de knie. De stijfheid voel je vooral als je na lang zitten of liggen weer in beweging komt. De ene periode is de pijn erger dan de andere periode. Verder treedt er vaak ook vermindering van beweeglijkheid op of krijg je vocht in de knie. De knie kan ook een krakend geluid geven, bijvoorbeeld bij het traplopen. Ook vermoeidheid en verdikkingen bij de gewrichtsranden van de knie kunnen optreden.

3.   Wat is de oorzaak van knieartrose?

De oorzaken van artrose zijn nog grotendeels onbekend. Het is wel opvallend dat de meeste mensen met knieartrose ouder zijn dan vijftig jaar en vrouw. Het is inmiddels bekend dat het vaak gaat om een samenspel van factoren. We hebben ze hieronder op een rijtje gezet:

  • Erfelijke aanleg kan een rol spelen. Dan treedt het vaak al op jongere leeftijd op en in meer gewrichten

  • Een vroeger opgelopen blessure of beschadiging in of rond het kniegewricht. Hierdoor is het gewricht minder stabiel en gevoeliger

  • Overgewicht: door overgewicht wordt het kniegewricht extra belast en kan daardoor beschadigd raken

  • Langdurige zware belasting van het kniegewricht.

  • Zwaar lichamelijk werk

  • Te veel en te intensief sporten

  • Andere gewrichtsaandoeningen, zoals reumatoïde artritis, jicht en pseudojicht.

4.   Welke behandelingen zijn er voor knieartrose?

Het behandelen van knieartrose hangt af van jouw leeftijd, de mate van artrose en de ernst van de klachten. Er zal altijd eerst gestart worden met een conservatieve behandeling. Dit betekent dat je een traject ingaat om de klachten zo goed mogelijk te onderdrukken door middel van niet-operatieve hulpmiddelen, zoals oefeningen en medicatie.

Helaas is het zo dat artrose niet meer verdwijnt en uiteindelijk wordt er vaak operatief ingegrepen. Dit kan door middel van een knieprothese, standscorrectie (bij een afwijkende beenas) of een kniedistractie.

Een knieprothese wordt meestal op latere leeftijd toegepast. Dat komt omdat een knieprothese een beperkte levensduur heeft. Het vervangen van een knieprothese is een ingrijpende operatie en de kans op complicaties is groot.

Kniedistractie

Om knieartrose zo lang als mogelijk draaglijk te houden kun je een kniedistractie ondergaan. Dit houdt in dat de artroseknie voor een bepaalde periode uit elkaar wordt getrokken om zo de gewrichtsvlakken de tijd te geven om te herstellen en hiermee de pijn in de knie langdurig te verminderen. Reuma Nederland heeft jarenlang geïnvesteerd in dit onderzoek dat door UMC Utrecht is uitgevoerd. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen die de behandeling hebben gekregen jarenlang minder pijn hebben en beter kunnen bewegen.

5.   Wat kun je doen tegen de pijn bij knieartrose?

Omdat overgewicht een belangrijke factor speelt bij artrose is het aan te raden om overtollige kilo’s kwijt te raken. Het is bewezen dat als men een paar kilo afvalt de gewrichtspijn bij knieartrose minder wordt. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat tijdens het lopen de knieën klappen opvangen van 6 keer je lichaamsgewicht. Dus als je drie kilo afvalt, scheelt dat 18 kilo voor je knie bij het lopen. Samen met de fysiotherapeut kun je een plan van aanpak maken om af te vallen door een verantwoorde wijze van bewegen waarmee rekening wordt gehouden met de belasting van de artroseknie. Vaak wordt de behandeling aangevuld met voedingsadvies van een diëtist. 

6.   Mag je sporten met knieartrose?

Het antwoord op deze vraag is volmondig ja. Je mag zelfs hardlopen met knieartrose. Het is een misvatting om te denken dat sporten artrose erger maakt. Sporten is juist goed voor jouw gewrichten. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een ongezonde leefstijl wél in verband wordt gebracht met een verhoogde kans op artrose in de gewrichten. Dus: Blijf bewegen en sporten!

7.   Welke sporten zijn geschikt bij knieartrose?

De meeste sporten zijn geschikt, mits je ze goed uitvoert en ze passen bij jouw beweeggrens. Met knieartrose is een sport als basketbal waarschijnlijk minder handig om te doen. Kies een sport waar je het meeste baat bij hebt. Er zijn genoeg sporten die minder belastend zijn voor je kniegewricht, zoals zwemmen, aquarobics, wandelen, nordic walking, golfen, fietsen, yoga, tai chi of buikdansen. Wil je toch graag hardlopen en heb je knieartrose, overleg dit dan eerst met je reumatoloog of fysiotherapeut. Op basis van jouw situatie, kunnen jullie bepalen of hardlopen een geschikte sport is. Doe dit dan als recreant en overdrijf het niet door lange afstanden te willen lopen. Let er wel op dat je goede hardloopschoenen aantrekt en ren liever op bosgrond dan op beton. Weet je niet goed welke sport je kunt uitoefenen met je specifieke knieklachten, overleg dan met je behandelend fysiotherapeut. 

Wat kan fysiotherapie betekenen bij knieartrose?

Helaas bestaat er geen genezing voor artrose. Je moet ermee leren leven. Fysiotherapie kan jou daar goed bij helpen. Met verschillende oefeningen kan jou leren omgaan met de pijn en stijfheid die bij artrose horen. Je leert je kniegewrichten zo normaal mogelijk te gebruiken en daarmee krijgt je weer vertrouwen in het bewegen. 

Vanuit ZIN van bewegen helpen wij jou met oefentherapie en bewegingsadvies bij artrose. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Neem contact met ons op via ons telefoonnummer 0182-376177 of welkom@zinvanbewegen en wij helpen jou verder.

Gewichtsconsulentie

Gewichtsconsulentie

Afslanken met blijvend resultaat!

MEER INFORMATIE

Fysiotherapie praktijk

Fysiotherapie praktijk

Fysiotherapie voor al uw klachten

MEER INFORMATIE

Sporten en Bewegen

Sporten en Bewegen

Lees hier alles over o.a. onze fitness, groepslessen en sporten met diabetes

MEER INFORMATIE

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is voor mannen, vrouwen en kinderen met klachten als urineverlies, ontlastingsproblemen en meer

Read more

Geriatrie Fysiotherapie

Geriatrie Fysiotherapie

De geriatriefysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare ouderen en patiënten met een hoge leeftijd

Read more

Kinder Fysiotherapie

Kinder Fysiotherapie

Kinderfysiotherapie is voor iedereen van 0-18 jaar met problemen in de ontwikkeling ten aanzien van de fijne en grove motoriek

Read more

Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie richt zich op preventie, voorlichting en behandeling van verschillende sportblessures

Read more

BIGGER
BETTER
STRONGER

Kom trainen bij ZIN van bewegen!

MEER INFORMATIE
Geplaatst op 2021-09-16

Hoe blijf je dit schooljaar fit tijdens het leren?

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen. Je bent vast met frisse moed (en wat ...

Geplaatst op 2021-09-16

4 tips om schouderinstabiliteit bij jonge sporters te verminderen

Veel jonge sporters hebben last van schouderinstabiliteit. Het kan zijn dat j...

Geplaatst op 2021-09-03

Hoe voorkomt u sportblessures? De oorzaak & tips!

Sporten is goed voor de algehele gezondheid. Echter kan het gebeuren dat je l...