Bewegen is ook voor kinderen erg belangrijk!

Het is al bijna oktober en daarmee breekt ook de herfst aan. Zijn wij er al klaar voor? Nee eigenlijk niet, maar er is geen ontkomen aan. Het gevaar van dit jaargetijde is dat er teveel tijd in huis achter de buis wordt besteed. Dit geldt niet alleen voor ons volwassenen, maar ook voor onze kinderen.

De Nederlandse Sportraad, de Onderwijsraad en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving raden aan om kinderen meer te laten bewegen. In de zomer lijkt dit automatisch te gebeuren. Echter in de donkere maanden kijken veel kinderen (teveel) televisie, spelen te lang met de smartphone/tablet, bewegen te weinig op school en spelen minder buiten. Waarom is bewegen nou zo belangrijk voor kinderen? En hoe kun je dit gemakkelijker inpassen in de dagelijkse routine? Daar helpt onze kinderfysiotherapeute Karin Alderlieste je graag mee op weg.

Gezondheid
Volgens de beweegnorm zouden kinderen dagelijks twee keer een half uur intensief bezig moeten zijn met bewegen, zoals bijvoorbeeld buiten spelen, wandelen, fietsen of zwemmen. Door kinderen voldoende te laten bewegen wordt de kans op gezondheidsproblemen, zoals vermoeidheid, overgewicht, diabetes, depressie en het risico op hart- en vaatziekten verminderd.

Voordelen bewegen
Naast de gezondheid van je kind zitten er nog veel meer voordelen aan voldoende bewegen. Kinderen kunnen beter leren wanneer ze af en toe bewegen. Daarnaast verbetert voldoende beweging het motoriek, coördinatie en reactievermogen. Ook leren kinderen beter met elkaar omgaan en krijgen kinderen meer zelfvertrouwen door te bewegen.

Tips om kinderen meer te laten bewegen
Nu de voordelen van het voldoende laten bewegen van kinderen zijn benoemd is het alleen nog een kwestie van het in de praktijk brengen. Hier volgen enkele tips:

 • Laat je kinderen een maximum aantal uur per dag achter de smartphone/tablet/televisie/computer zitten.

 • Motiveer je kinderen om meer buiten te gaan spelen.

 • Laat je kinderen op de fiets of lopend naar school gaan.

 • Ga als gezin meer bewegen (in het weekend) door bijvoorbeeld samen te gaan wandelen, zwemmen of fietsen.

 • Schrijf je kinderen in bij een sportvereniging.

Kom je er zelf niet uit en kun je wel wat hulp gebruiken? Bij ons in de praktijk helpen wij je graag verder!

Bronnen:

https://nos.nl/artikel/2249731-advies-laat-kinderen-extra-bewegen-op-school.html

https://www.timtakken.nl/blog-actueel/waarom-is-bewegen-goed/

https://www.gezondheidsnet.nl/wat-eten-we-vandaag/kinderen-moeten-meer-bewegen-tijdens-school

 

 • OPENINGSTIJDEN ZOMERVAKANTIE 2019

  OPENINGSTIJDEN ZOMERVAKANTIE 2019

  Aangepaste openingstijden van 22 juli tot 1 september

  Lees meer
 • Overprikkeling als gevolg van hersenletsel of een hersenaandoening - iets om bij stil te staan

  Overprikkeling als gevolg van hersenletsel of een hersenaandoening - iets om bij stil te staan

  Op zondag 23 juni 2019 is het de internationale Dag van Overprikkeling, welke in 2017 gelanceerd is door Hersenletsel-uitleg.nl. Hierme...

  Lees meer
Meer nieuws

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.