GRATIS
PROEFWEEK
FITNESS

5 tips om rugpijn tijdens het fietsen te verminderen

Maak je wel eens een lange tocht met de fiets? Zit je met lekker weer uren op de fiets? En heb je dan wel eens pijn in de rug? Dan kan het zijn dat je in een verkeerde houding op de fiets zit. Dit kan voor meer problemen zorgen dan alleen rugklachten. Wij geven jou tips hoe je rugpijn tijdens het fietsen kunt verminderen.  

 

Hoe kan rugpijn tijdens het fietsen ontstaan?

Wanneer je langdurig in dezelfde houding zit kan dit rugklachten veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan jouw werkhouding, hobby’s waarbij je langdurig zit of lange tochten fietsen. Vooral bij racefietsen of mountainbikes komt dit veel voor. Deze fietsen zijn zo gebouwd dat je naar voren geleund zit, waardoor jouw rug vaak in een bolle houding staat. Wanneer je fietst moet je recht vooruitkijken, dus wordt de nek en rug continu aangespannen. Dit kan zorgen voor een verkramping in de bovenrug. Soms komt rugpijn tijdens het fietsen vanuit het zadel. Door een langdurige druk op de bil of op het stuitje kun je ook rugpijn ervaren. Dit kan vanuit de bil of het stuitje uitstralen naar de rug en soms ook naar de benen, waardoor het fietsen steeds zwaarder wordt.

 

Wat kun je zelf doen aan rugpijn tijdens het fietsen?

Het is vaak belangrijk om op tijd deze klachten te laten onderzoeken door een fysiotherapeut om verergering van de pijn of uitstraling te voorkomen. Zij kunnen door middel van vragen en onderzoek vaak snel de oorzaak van de klacht achterhalen en ervoor zorgen dat je weer snel de weg (of het fietspad) op kunt zonder problemen. Hieronder staan alvast 5 tips om rugpijn tijdens het fietsen te voorkomen.

 

1.     Laat een fietsmeting doen. In verschillende fietsenzaken worden fietsmetingen uitgevoerd, waarmee wordt gekeken naar jouw houding en of de fiets op de juiste hoogte is afgesteld.

2.     Neem vaker een pauze tijdens het fietsen. Geniet van de omgeving en stap even af, ga staan of loop een rondje. Zo wissel je van houding en zal de rug minder snel verkrampen.

3.     Bouw het fietsen rustig op. Ga de eerste keer geen lange tocht maken maar vergroot langzaam het aantal kilometers. Dit is niet alleen belangrijk voor de rug, ook andere delen van het lichaam kunnen hierdoor overbelast raken.

4.     Doe voor het fietsen een kleine warming-up. Vaak springen mensen vanaf hun bureaustoel direct op de fiets om de spanning van de dag eruit te fietsen. Hierdoor zijn de spieren koud en kunnen ze sneller overbelast raken.

5.     Zorg voor een sterke core. Door het trainen van de buikspieren zal het langer in één houding zitten minder belastend worden voor je rug. Hier heb je niet alleen tijdens het fietsen profijt van, dit kan ook tijdens werk of andere sporten helpen.

 

Werken deze tips voor jou niet of wil je een meer uitgebreid advies?

Neem dan contact op met ZIN van Bewegen, 0182-376177 of welkom@zinvanbewegen.nl voor meer informatie over rugpijn tijdens het fietsen.

Gewichtsconsulentie

Gewichtsconsulentie

Afslanken met blijvend resultaat!

MEER INFORMATIE

Fysiotherapie praktijk

Fysiotherapie praktijk

Fysiotherapie voor al uw klachten

MEER INFORMATIE

Sporten en Bewegen

Sporten en Bewegen

Lees hier alles over o.a. onze fitness, groepslessen en sporten met diabetes

MEER INFORMATIE

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is voor mannen, vrouwen en kinderen met klachten als urineverlies, ontlastingsproblemen en meer

Read more

Geriatrie Fysiotherapie

Geriatrie Fysiotherapie

De geriatriefysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare ouderen en patiënten met een hoge leeftijd

Read more

Kinder Fysiotherapie

Kinder Fysiotherapie

Kinderfysiotherapie is voor iedereen van 0-18 jaar met problemen in de ontwikkeling ten aanzien van de fijne en grove motoriek

Read more

Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie richt zich op preventie, voorlichting en behandeling van verschillende sportblessures

Read more

BIGGER
BETTER
STRONGER

Kom trainen bij ZIN van bewegen!

MEER INFORMATIE
Geplaatst op 2021-12-14

5 tips voor een gezonde & actieve kerstvakantie met de hele familie

Heb je deze winter behoefte om er even tussenuit te gaan en iets leuks te...

Geplaatst op 2021-11-22

Wat is de beste aanvullende zorgverzekering met fysiotherapie voor jou in 2022?

De polissen van de zorgverzekering zijn bekend gemaakt. Het is vanaf nu mogel...

Geplaatst op 2021-11-17

5 tips om rugpijn tijdens het fietsen te verminderen

Maak je wel eens een lange tocht met de fiets? Zit je met lekker weer uren op...